Mijn man houdt van tuinieren. Hij kan hele dagen buiten in de tuin zitten en met zijn groene vingers de mooiste planten op de ideale plekken planten. Ik weet niet precies hoe hij het steeds weer gecorrigeerd krijgt, maar onze tuin ziet er constant stralend uit. Behalve ons gazon. De grasmat is een doorn in het oog. Ten eerste omdat de vele gezellige zomers uitdijende kale, volledig droge plaatsen behouden, ten tweede omdat de mollen hun weg vinden door ons gazon en die vreselijke kleine stapels achterlaten. Op zoek naar middelen om hier iets aan te doen, dachten we dat het aanleggen van kunstgras iets voor ons zou kunnen zijn. Het idee van kunstgras gaf me constant het gevoel van 'nepgras'. Maar tegenwoordig is het bijna identiek aan echt gras. We hebben de koe bij de horens gevat en besloten dat het kopen van kunstgras genoeg voordelen heeft om deze grasmat het voordeel van de onzekerheid te bieden.
Kunstgras leggen
Na het kopen van het kunstgras begonnen de vingers van mijn wederhelft normaal te jeuken om te beginnen. Het aanleggen van de tuin gebeurde in verschillende stappen. In eerste instantie werd het oude erf verwijderd en ook de grond zo lang mogelijk geëgaliseerd. Na het egaliseren heeft hij een zandlaag van ca. 10 cm gebruikt waarna deze is ingestrooid en geëgaliseerd. Dit laatste moest effectief gebeuren, aangezien het kunstgras zich gaat vormen en zich aan de ondergrond hecht. Wat tot nu toe goed ging en vol goede moed ging hij verder met de volgende stap, het leggen van het stabilisatiedoek. Hij heeft de hoeken van het canvas vastgezet met een gefabriceerde grasmathaak, om ervoor te zorgen dat de wortels of het onkruid er niet doorheen komen waardoor er in de toekomst geen deuken in het gefabriceerde gras zullen verschijnen bij gebruik ervan. Uiteindelijk kwam het moment dat hij de kunststof werf kon leggen. De oppervlakte van onze werf is 10 bij 4 meter en de rol die we kochten had precies deze afmetingen. Gelukkig, want als de tuin daarna smaller of groter was, kwam er natuurlijk wat knippen en plakken bij kijken. Uiteindelijk beschermde hij het kunstgras met unieke haken waarmee hij het gras om de 50 cm langs de randen inprikte. Doelstelling was geslaagd.
De voordelen van kunstgras
We waarderen het dagelijks sinds de aanleg van het kunstgras. Het staat heerlijk milieuvriendelijk op het erf en het kunstgras is zeer onderhoudsvriendelijk. Je hebt er amper omkijken naar. Af en toe halen we wat afgevallen bladeren weg, maar dat is het dan ook. Bovendien worstelen we niet meer met die vervelende terpen. Ik denk dat kunstgras ook erg milieuvriendelijk is, omdat het nooit hoeft te worden gemaaid of gesproeid. Gedurende de zomermaanden is onze grasmat werkelijk buitengewoon mooi gebleven, geen kale plekken en ook nog eens ongeschonden, ondanks dat het zwembad voor de jongeren erop staat. Volgens de producent mag het weer geen enkele functie spelen. Zelfs tijdens het koude weer met langdurige vorst zal kunstgras zeker niet worden beschadigd, is ons beloofd. Dat suggereert dat het gefabriceerde gras ook veerkrachtig is.